Jiska 16 jarig meisje overlijd aan kanker maar kijkt uit naar de hemel

Het verhaal over Jiska en haar ziek zijn en het effect van haar geloofsvertrouwen op anderen staat in notendop in het cd-boekje van het nummer Precious Nightingale. Vandaar een kopie van de tekst en van de hoes.
(ieder die op de begrafenis was kreeg dit)

Hoes-cd-Precious-Young-Nightingale

Dit ceedeetje is speciaal uitgegeven ter herinnering aan Jiska Nagtegaal. Niet omdat Jiska zo’n bijzondere tiener was. Integendeel. Ze was een heel gewone tiener, vaak gezellig en soms chagrijnig. Toch heeft God haar in de tijd van haar ziek zijn heel speciaal gebruikt.

Jiska kreeg in april 2000 last van een bobbel in haar nek en is daarvoor toen bij de dokter geweest. Wij dachten allemaal dat het Pfeiffer zou zijn (niet verwonderlijk op 16 jarige leeftijd). Maar dit bleek niet zo te zijn. Toen de arts het niet meer vertrouwde, heeft hij Jiska doorgestuurd naar Woerden om foto’s te laten maken. Daar kreeg de specialist direct al het idee dat er iets anders, iets ernstigers, aan de hand was. Ze werd direct doorgestuurd naar het WKZ in Utrecht. Dat was op 9 mei, slechts een paar weken voordat ze examenjaar VBO af zou sluiten.

Jiska-bewerkt

Er werd heel snel en heel veel onderzocht, want men dacht aan lymfeklierkanker. Om dit te kunnen bestrijden moet je weten met welke soort je precies te maken hebt, zodat je de behandeling daar op kan afstemmen. Na enkele dagen werd duidelijk dat Jiska een agressieve vorm van lymfeklierkanker had. Er werd direct begonnen met een chemokuur. Dit zou een pittige kuur zijn omdat het, zoals gezegd, een agressieve soort kanker was. De kans op complicaties was daardoor reëel aanwezig, maar Jiska werd op alle fronten heel goed in de gaten gehouden. Het was daarom een grote klap toen ze buikvliesontsteking kreeg. Om de buik weer schoon te maken, is ze diverse malen geopereerd. Ook heeft ze geruime tijd aan de beademing gelegen op de Intensive Care.

In deze periode van zo’n zes weken ging zij van de ene naar de andere operatie. Voor haar leven werd gevreesd. In de tussentijd werd ze in slaap gehouden om haar het lijden te besparen.

Voor iedereen was dit de meest zware tijd omdat Jiska niet echt Jiska was. Ze was niet te bereiken. Echt contact met haar was er niet.

Toch kwam zij gelukkig weer op haar oude vertrouwde afdeling Giraf terug. Wat was Jiska daar blij mee en wij met haar!

Des te harder was de klap, toen half oktober het bericht kwam dat de artsen de strijd op moesten geven, omdat de kanker haar had ingehaald. Verdere behandeling zou geen zin meer hebben gezien de grote kans op bijwerkingen en complicaties. Hoe was dat nou mogelijk? Zo verschrikkelijk veel mensen, waarvan velen Jiska niet eens kenden, hadden maandenlang de knieën plat gebeden en er waren ook meerdere wonderen gebeurd. Het kon toch niet anders of God was iets heel speciaals van plan met haar leven, of niet soms? Dat was ook het geval alleen anders dan waarvoor gebeden was.

Op de één of andere manier, diep in ieders hart, en vooral mede door Jiska, werden de mensen in haar omgeving stuk voor stuk die dagen en weken erna klaargemaakt voor het afscheid.

Op 18 oktober kwam Jiska thuis in de wetenschap dat zij binnen afzienbare tijd zou overlijden. Zelf was zij de eerste die dit geaccepteerd had. Ze begon al gauw op papier te zetten welke van haar spulletjes aan wie gegeven moesten worden als zij er niet meer zou zijn. Ze had ook een lijstje met dingen die ze nog graag zou willen doen.

Eén van die dingen werd dankzij ‘Doe een Wens’ uitgevoerd. Ze wilde een afscheidsfeest voor al haar familie en vrienden. Binnen een week werd het feest georganiseerd.
Jiska lag die middag op een versierd bed als een prinses te stralen en te genieten van alle verrassingen, zoals een bezoek van Wendy van Dijk, optredens van ReLand, Vorm en JC Culture (die er zelfs voor overgevlogen werden uit Zuid Afrika!) en Steve van MIC die aan haar bed een lied zong. Plezier en verdriet gingen hand in hand die middag. Er werd gesproken over de geweldige toekomst die Jiska tegemoet ging in de hemel. Er werd gehuild, maar ook gelachen en gebeden. Jiska genoot nog het meest van al die mensen om haar heen, van wie ze stuk voor stuk persoonlijk afscheid kon nemen. Bij de deur kreeg iedereen een witte roos (die niet vergaat) met de tekst erbij: ‘See You In Heaven. J=K.’

Op 28 oktober werd het feest gehouden en nog geen week later op 3 november overleed Jiska Nagtegaal op 16-jarige leeftijd.

Hoewel ze maar een gewone tiener was, heeft Jiska ongelooflijk veel meegegeven aan alle mensen om haar heen. En eigenlijk doet ze dat nog steeds. Haar wens om zelf een danceformatie te hebben is niet in vervulling gegaan. Maar ze is nu toch het onderwerp op deze CD. Het is alsof ze vanuit de Hemel aan jullie allemaal wil zeggen dat iedereen daar welkom is door het geloof in het lijden en sterven van de Heer Jezus Christus voor onze zonden. Haar lijden is dankzij Zijn lijden nu voorbij en ze mag rusten in het nest van de Vader, maar ook dansen voor Zijn aangezicht. Het staat vast dat Jiska jullie daar allemaal ooit wil ontmoeten. Ze hield van veel mensen om zich heen. Jiska’s verlangen was juist in die laatste weken, dat door haar ziekte en overlijden anderen God zouden mogen leren kennen. God heeft dat op een bijzondere manier vervuld.

We hopen dat ieder die dit nummer hoort erdoor bemoedigd mag worden. Jiska was niet bang voor de dood. Ze wist waar ze naartoe ging. Juist toen ze besefte dat ze zou gaan overlijden werd haar geloof sterker. Eerst kon ze nooit echt met zekerheid zeggen dat ze een kind van God was. Maar nu wist ze dat ze bij Jezus wilde zijn.

Johan & Margreet Nagtegaal.

=========================

Precious Young Nightingale,

die drie woorden bleven hangen in mijn hoofd toen ik het ziekenhuis uitliep. De dag ervoor kon ik niet aanvaarden dat de doktoren Jiska hadden opgegeven. Maar na mijn bezoek aan haar en de rust die ze over zich had, moest ik het wel accepteren.

Toen ik Junus de titel voorlegde, had hij tussen al die toetsen direct de juiste tonen gevonden.

De rest van de tekst heb ik de avond voor het afscheidsfeest na veel ploeteren pas af kunnen krijgen. Els kreeg het lied pas de dag van het feest onder ogen, maar ze zong echt de sterren van de hemel. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik haar hoorde zingen en tegelijkertijd Jiska voor me zag, maar gelukkig kwam alle tekst er toch zonder struikelen uit.

Het eerste gedeelte gaat over wat ik in Jiska zag. Bijvoorbeeld dat ik haar drie weken daarvoor in het ziekenhuis zo’n bijzondere uitstraling vond hebben. Ik kon gewoon de liefde van God door haar heen zien en werd er zelf door getroost.

Het tweede gedeelte gaat over Jiska zelf en de kanker waartegen ze vocht. Ik zat op een gegeven moment in mijn hoofd met het zinnetje: ‘zou het regenen in de hemel’. De hemel lijkt ons perfect en Jiska wist dat ze daar heen ging Zou het misschien als troost vandaag niet regenen in de hemel omdat we haar gaan missen? Maar als we goed luisteren met onze oren naar de wolken horen we haar nog zingen in de hemel….

Op verzoek van haar ouders hebben we anderhalve week later dit lied uitgevoerd op haar begrafenis. Laat de muziek vertroostend op je inwerken en hoor haar getuigenis er doorheen. J=K See you in Heaven!

Rik Zutphen (eyedeeh)

Beter bekend onder de naam Skinfiltr8r

Precious Young Nightingale

 

Precious young nightingale
Beautiful nightingaleBeautiful nightingale singing
Songs beyond infinity
From morning till evening
You touch souls with harmony
In the Hand of the Almighty
a very special tool
I can see His everlasting glory
In you You’re a shining jewelPrecious young nightingale
Beautiful nightingaleJust began to sing
we enjoy hearing you sing
Now you have to spread your wingsLike the Chinese nightingale
Your melodies bring laughter
As a wonderful fairy-tale
But no happily ever after
Oil and Dirt spread over wings
Making her loose her feathers
Courageously she struggles to sing
No matter what weatherPrecious young nightingale
Beautiful nightingaleJust began to fly
we enjoy seeing you fly
Fly away disappear behind the skyAs we here are left with one big why
Why o why you have to…
We’ll cry but God will dry our eyes
With love and inner tissues

Bridge:
Would it rain in heaven today (3 x)
Cause you’re not here to stay
When you Fly away
You fly away
Be still in the wind
I can still hear her sing
Softly, in heaven

(Maar als we goed luisteren met
onze oren naar de wolken
horen we haar nog zingen in de hemel)

Precious young nightingale
Beautiful nightingale

Enjoy hearing you sing
Enjoy seeing you fly
Rest in the nest of the Father

Kostbare jonge nachtegaal
Beeldschone nachtegaalBeeldschone nachtegaal zingt
Je lied reikt verder dan oneindigheid
Vanaf de morgen tot aan de avond
Raak jij de ziel met harmonie
In de Hand van de Almachtige
Een heel speciaal instrument
Ik kan in jou Zijn eeuwige glorie zien
je bent een stralend juweelKostbare jonge nachtegaal
Beeldschone nachtegaalBegon net te zingen
We genieten van jou te horen zingen
Nu moet jij je vleugels uitslaanZoals de Chinese nachtegaal
Brengen je melodieën blijdschap
Als een geweldig sprookje
zonder ‘nog lang en gelukkig’
Olie en vuil vervuilen haar vleugels
Daardoor verliest ze haar vleugels
Moedig blijft ze strijden om te zingen
Weer of geen weerKostbare jonge nachtegaal
Beeldschone nachtegaalBegon net te vliegen
We genieten van jou te zien vliegen
Stijg maar op en verdwijn in de wolken

Wij hier zijn achtergebleven met een groot vraagteken
Waarom je moest…
We zullen huilen maar God zal onze tranen drogen
Met liefde en innerlijke troost
Zou het regen in de hemel vandaag?
Omdat je niet hier kan blijven
Omdat je opstijgt en wegvliegt
Wees stil, in de wind
Hoor ik haar nog steeds zingen
Zachtjes in de hemel

 

 

Kostbare jonge nachtegaal

Beeldschone nachtegaal

We genieten van jou te horen zingen
We genieten van jou te zien vliegen
Rust in het nest van de Hemelse Vader

 

De EO heeft in de serie ‘t zal je maar gebeuren een documentaire gemaakt over het ziek zijn van Jiska en hoe zij en wij als familie daar mee om gingen. In 2002 werd die voor het eerst uitgezonden en is daarna vele malen herhaald. Lange tijd was de documentaire te zien in het archief van de EO. Omdat ie niet meer beschikbaar is heb ik hier een copie

 

MIC--accoustic-sessions

MIC (Men In Christ) heeft ook een nummer opgedragen aan Jiska. Het heet “I’ll See You in Heaven” , zoals op Jiska haar kaartje stond en staat op de cd “Acoustic Sessions”
Magnetik (voorheen JC Culture) hebben deze cd Mezmerize opgedragen aan Jiska. In de binnenhoes achter de cd staat deze tekst:

Magnetik-Mezmerize

This CD is dedicated to the memory of Jiska Nagtegaal who passed away on 3 November 2000 at the age of 16

Jiska was een enorme fan van Nicos en Aliki en ging regelmatig bij mijn zus Coby langs als zij daar weer logeerden.